Voeding is zowel interessant als relevant dus vandaag nog één artikel gewijd aan de serie ‘de bullshit die healthblogs ons voeren’. Eventueel komt er in de toekomst nog een vervolg (mail me vooral met onderwerpinspiratie), maar vanaf morgen gooi ik het weer over een andere boeg om de diversiteit niet verloren te laten gaan. Nu deel III:

Raw food-idioterie door menselijk egocentrisme

Onverhit voedsel zou goed zijn voor de gezondheid. Volgens raw food-aanhangers gaan veel benodigde voedingsstoffen uit voedsel verloren wanneer je ze opwarmt tot meer dan ± 42°C, dus is rauwe voeding het enige wat je nog zou moeten eten.

Zest For Life claimt dit: “Raw food is ‘levend’ voedsel, met planten als basisbestanddeel. Het is onbewerkt en wordt niet boven 42 graden Celsius verwarmd. Want bij verdere verhitting worden de meeste enzymen en voedingsstoffen afgebroken wat nauwelijks nog rendement oplevert voor je gezondheid. Als je rauw voedsel eet neem je de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft optimaal op.

Dit zorgt er ten eerste voor dat je beperkt bent in je voedingskeuze. Zetmeelhoudende producten zoals pasta, aardappelen, rijst en brood moet je overslaan omdat deze rauw niet te verteren zijn door de dunne darm. Ook vlees, melk en eieren zijn rauw niet verstandig gezien het risico op infecties dat ze dan met zich meebrengen. Zowel koolhydraten, vlees als zuivel voorzien het menselijk lichaam voor een groot deel van essentiële voedingsstoffen. Het risico op een tekort hieraan vergroot je dus vooral door rauw te eten.

Het idee dat we een significant aantal voedingsstoffen mislopen bij het eten van opgewarmde groente is ook onwaar. In Nederland komt een tekort aan vitaminen zelden voor, omdat hier in principe geen honger wordt geleden. De enige vitaminedefficiënties die regelmatig gediagnosticeerd worden zijn die van vitamine D en B12. Vitamines die je niet in groente en/of fruit gaat vinden en ook nog eens opwarmbestendig zijn.

De meest jammerlijke fout in de beargumentatie van raw food-aanhangers is het idee dat de mens de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je voedsel rauw eet. Deze overtuiging komt voort uit menselijk egocentrisme: we zijn geneigd om te denken dat alles in de wereld  draait om het dienen van de mens. Juist het tegendeel is waar. Elk organisme heeft evolutionair baat bij overleven omdat dit resulteert in voortplanting. Voortplanting resulteert logischerwijs in het voortbestaan van een soort. Ook voor planten geldt: eten of gegeten worden, bij wijze van spreke.

De reden dat groenten en vruchten overleven is omdat zij gedurende hun generaties van bestaan geleerd hebben om giftige stoffen te ontwikkelen, met als doel dat hun eter ziek wordt. Zo blijft diegene in het vervolg weg van giftige besjes of bonen. Door natuurlijk etenswaar te koken maak je deze gifstoffen onschadelijk, waardoor je toegang krijgt tot meer (en gezonde) voeding. Het klopt dat een klein deel van de voedingsstoffen verloren gaat bij het opwarmen, maar er blijft meer dan genoeg over. En ook best prettig dat je niet ziek wordt. Het verhitten van voedsel is in veel gevallen goed voor je gestel, dus laat de raw food beweging vooral aan je voorbij gaan.