In de huidige regering laten twee van de vier partijen zich leiden door god. Dat is nu al op verschillende manieren merkbaar. Nederland wil een kenniseconomie zijn en stopt daarom veel geld in onderwijs en onderzoek. Maar op bepaalde gebieden steken het CDA en de ChristenUnie daar een stokje voor. Zo draaien ze het plan voor de embryowetswijziging terug.

Vanuit de medische wetenschap is er vraag naar verruiming omtrent de mogelijkheid embryo’s zodanig genetisch te modificeren dat erfelijke ziektes uit het DNA verwijderd worden. Dat gaat nu niet door. De beweegredenen van de christelijke partijen zijn gebaseerd op geloof. Maar ook als je niet in god gelooft, geeft genetische modificatie stof tot nadenken.

Het voorkomen van erfelijke ziektes klinkt ideaal. De kinderen van mensen die het Huntington-gen dragen hebben namelijk 50% kans op deze fatale ziekte. Als dit gen zich manifesteert dan begin je ergens tussen je dertigste en vijftigste langzaam met doodgaan omdat je neuronen afsterven. Redelijk logisch dat genetische modificatie hier een welkome oplossing is.

Hetzelfde geldt voor het risico op andere ziektes zoals borstkanker. Vandaag de dag kun je er voor kiezen “om dan maar een zoontje te krijgen”. Maar met genetische modificatie kan dat risico verdwijnen en krijgt je dochter gewoon geen borstkanker.

Uit onderzoek blijkt dat ook veel psychische stoornissen genetisch bepaald zijn. Autisme en ADHD zijn bijvoorbeeld in veel gevallen terug te vinden in het DNA. Voor stoornissen zoals schizofrenie, depressie of angst- en dwangstoornissen bestaat genetische kwetsbaarheid. Als je weet dat je kind gevoelig is voor het ontwikkelen van een bepaalde psychische stoornis, zou je dan niet elk risico op een DSM-labeltje willen voorkomen? Hup, naar de arts voor een beetje genetische modificatie.

Hé maar, als je al die stoornissen kunt voorkomen, kun je er dan niet ook iets bij toveren? Je kind een extra boost geven door 15 punten aan zijn intelligentie toe te voegen bijvoorbeeld? Of ervoor zorgen dat je kind sportief is, of empathisch, of heel aantrekkelijk? Een foutloos kind. De buren doen het ten slotte ook, het zou zielig zijn als jouw kind achterblijft.

Hoe ziet de populatie er dan uit? We hebben allemaal hyperintelligente, knappe, foutloze supermensen gecreëerd. En wij presteren in elk opzicht minder dan zij. In het boek Homo Deus wordt terecht opgemerkt dat wij tot nu toe het superieure ras op aarde zijn en dat wij belabberd omgaan met inferieure rassen. We misbruiken ze, houden geen enkele rekening met hun welzijn en eten ze op. Als dat een voorbode is, hoe denk jij dat de nieuwe supermens dan met ons om zal gaan?

bron afbeelding