In de televisieserie “Hoe heurt het eigenlijk?” duikt Jort Kelder in de traditionele gebruiken van Nederlandse elite. Vermakelijk, als je de inhoud met een korrel zout neemt. Geïnspireerd op dit concept vind je hier de serie “Hoe hoort het eigenlijk?”, waar (gebrek aan) hedendaagse normen en waarden onder de loep worden genomen.

De #metoo-beweging heeft ons inzicht gegeven in hoe veel en vaak seksueel grensoverschrijdende situaties zich voor doen. Waar het in de media echter aan ontbreekt zijn constructieve handvatten die mannen* nodig hebben om op de juiste manier met vrouwen om te gaan.

Fouten die gemaakt worden bij dit soort grensoverschrijdende acties gaan vrijwel altijd gepaard met beperkt inlevingsvermogen. Vooral omdat mannelijke sekszin anders werkt dan die van vrouwen. Dit artikel helpt mannen daarom hopelijk aan meer begrip voor de belevingswereld van een vrouw.

Sex can go from something you want to do to a punishment, really fucking quickly

Sekszin is een momentopname
Mannen zijn geneigd de aanname te doen dat de geilheid van vrouwen constant is. De vrouwelijke hoofdrolspeler in de serie ‘The end of the f***cking world’ omschrijft het gevoel van menig vrouw perfect: “It feels like sex can go from something you want to do to a punishment, really fucking quickly.”

Zo snel als mannen geil worden, zo snel kunnen vrouwen hun geilheid verliezen. Welke signalen een vrouw je ook heeft gegeven: ze kan elk moment van gedachten veranderen. En dat mag, seks moet voor niemand een verplichting zijn. Mocht je potentiële bedpartner daarom last minute beslissen dat ze toch geen seks wil, dan is dat iets wat je accepteert. Ja, ze heeft verwachtingen geschapen maar nee, dat is geen garantie voor seks. Praat jezelf dan ook niet aan dat je recht hebt op haar naakte lichaam omdat ze eerder de indruk gaf wel met je naar bed te willen.

Wanneer een vrouw plotseling aangeeft dat ze toch geen behoefte heeft aan het bedrijven van de liefde, zal er ongetwijfeld iets plaats hebben gevonden waardoor haar sekszin is verdwenen. Dat hoeft niet aan jou te liggen, het kan ook een interne gedachte of emotie zijn geweest die ervoor zorgde dat seks op dat moment geen optie meer is. Waarschijnlijk is ze daar zelf ook niet blij mee, dus het is uitermate ongepast om boos of chagrijnig te worden. Je kunt beter vragen of je iets voor haar kan betekenen en of ze wil dat je bij haar blijft.

Seks is geen gift
Er bestaan dus mannen die boos worden of zelfs fysiek grenzen overschrijden wanneer ze (toch) geen seks blijken te gaan hebben. Het is een misvatting van deze mannen dat seks iets is wat zij krijgen en vrouwen (horen te) geven. Seks hoort altijd een gevolg te zijn van mutuele overeenstemming**. Vanaf het moment dat het mutuele gedeelte ontbreekt is, is er geen overeenstemming meer. Ben je niet 100% zeker van die wederkerigheid? Just back off, want je wil niet dat een vrouw #metoo op haar facebook plaatst door jouw toedoen. Het is namelijk helemaal niet leuk voor een vrouw om mee te kunnen doen aan de #metoo-beweging, hoewel sommige mensen daar (onterecht) anders over denken.

Vrouwen moeten zich overgeven
Mannen hoeven zelden vrezen verkracht te worden door een vrouw, vooral omdat een vrouw fysiek niet in staat is om een man te overmeesteren. Realiseer je dat andersom dus compleet het tegengestelde geldt.

Of je nu al tien jaar getrouwd bent of elkaar die avond hebt ontmoet: wanneer je naar bed gaat met een vrouw kan ze niet anders dan jou op dat moment 100% vertrouwen. Ze moet zich volledig aan je overgeven en er vanuit gaan dat je niets vervelends van plan bent. Een vrouw is op het moment van seks op haar kwetsbaarst. Omdat ze naakt is, maar ook omdat ze leeft met de wetenschap dat jij haar –als je dat wil- alles aan kan doen. Misschien kun je je voorstellen dat dat niet altijd even gemakkelijk is, soms zelfs beangstigend.

Het kan lastig zijn om af te lezen of een vrouw helemaal op haar gemak is of niet. Gelukkig bestaat er zoiets als verbale communicatie. Bij twijfel kun je dus gewoon vragen of je bedpartner zich goed voelt en nog steeds zin heeft in seks.

Je kent haar eerdere ervaringen niet
Gezien de hele #metoo-beweging kun je tot de conclusie komen dat een significant deel van de vrouwelijke bevolking kennis heeft mogen maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vervelende seksuele ervaringen in het verleden zijn verantwoordelijk voor het kunnen ervaren van seks als vervelend in de toekomst. Natuurlijk hoef je er niet vanuit te gaan dat je bedpartner lijdt aan PTSS omdat haar iets naars is overkomen. Maar wees altijd bewust van het feit dat seks voor jou misschien wel een stuk gemakkelijker en luchtiger is dan seks voor haar.

Probeer daarom, als man, bovenstaande punten te onthouden de volgende keer dat je met een vrouw in bed belandt. Dat verkleint de kans dat je iemand vervelende herinneringen (of zelfs trauma) bezorgt. Seks kan ook voor vrouwen heel erg fijn zijn, maar daar zijn de acties van hun bedpartner in elk geval deels verantwoordelijk voor.

*In dit artikel worden alle mannen over één kam geschoren en dat is natuurlijk niet terecht. Dit is enkel gedaan voor de leesbaarheid. Er zijn gelukkig genoeg mannen voor wie de informatie uit dit artikel een vanzelfsprekendheid is. Daarnaast richt dit artikel zich op heteroseksuele mannen die de grens van vrouwen overschrijden, maar ook andersom en bij andere seksualiteiten speelt deze problematiek uiteraard.

**Ja, dit is een pleonasme, maar uit de praktijk blijkt dat niet iedereen op de hoogte is van het feit dat een overeenstemming altijd mutueel is.