Niet heel lang geleden had ik een date die bestond uit blowen, het kijken van de film Runaway van het album “My Beautiful Dark Twisted Fantasy” en seks. Tot mijn verbazing bleken alledrie de onderdelen prima tijdverdrijf. Ik was vooral blij verrast over het album van Kanye West. Want nadat de omhooggevallen man jaren geleden had besloten beste vrienden te worden met Auto-Tune, had ik hem eigenlijk afgeschreven.

In zijn film belandt een phoenix op aarde, aan Kanye de taak om het wezen kennis te laten maken met ‘onze wereld’. En dat is een heel interessant onderwerp. Want hoe informeer je iemand die wereldvreemd is over wie wij zijn en wat we doen? Hoe laat je iemand weten dat we beschaafd en intelligent zijn, dat we ons bezig houden met innovatie en het leven willen vergemakkelijken door uitvindingen zoals elektriciteit, het internet en genetische modificatie? Terwijl onze soort tegelijkertijd de meest walgelijke is. De soort die moordt voor macht, die rechten bepaalt op basis van huidskleur of geslacht én die medebewoners van deze aarde opsluit, mishandelt en opeet. Niet te vergeten dat we de planeet uitputten en onleefbaar maken, in ruil voor geld en tijdelijk comfort. We zijn de slimste diersoort en tegelijkertijd de domste. We zijn terecht trots maar moeten ons ook diep schamen. En vooral dat laatste doen we niet genoeg.

Het eerste wat Kanye de phoenix vertelt is: “First rule in this world, baby: don’t pay attention to anything you see in the news”. Natuurlijk is dat een gechargeerde uitspraak, maar het is ook waarom STAY WOKE is geboren. Gericht op mensen, niet op schapen. Gericht op millenials. Ik heb de indruk dat deze generatie beter dan andere in staat is te selecteren welk nieuws zij als waar interpreteren, en welk nieuws niet.

Wij, millennials, worden continu geprikkeld door verschillende problemen vanuit verschillende bronnen, gepresenteerd op verschillende manieren. We raken bewust van het feit dat niet alles is zoals het eruit ziet. Dat bedrijven zoals Shell meer invloed hebben op ons dagelijks leven dan Mark Rutte. Dat “Ik ben niet racistisch, ik heb een Marokkaanse collega en dat is een prima vent” geen positieve uitspraak is, maar een racistische. Dat we gigantische vraagtekens moeten zetten bij overheidssubsidies voor de bioindustrie, omdat het de grootste veroorzaker is van klimaatveranderingen.

We beginnen onze wenkbrauw vaker op te trekken, gelukkig. Ons scepticisme kan zorgen voor de benodigde verandering. De phoenix uit de film van Kanye zegt treffend: “Do you know what I hate most of your world? Everything that’s different, you try to change, you try to tear it down”. Dus gaat ze er weer vandoor. En gelijk heeft ze. Want harmonieus is het hier niet. Op STAY WOKE zul je (praktische) kennis vinden, die leidt tot inzicht, dat leidt tot bewustwording, die hopelijk leidt tot verschil.

bron afbeelding