We zijn het er allemaal over eens (ok, sorry, iedereen behalve deze flapdrol): CO2-uitstoot is een groot probleem. Misschien is het zelfs de toekomstige oorzaak van het uitsterven van (een significant deel van) de mens. Tijdens de klimaattop in 2015 hebben grote wereldleiders daarom bedacht dat het misschien een keer tijd werd om het roer om te gooien. Want niet-uitsterven is nou eenmaal ons collectieve hoofddoel.

CO2 zorgt voor opwarming van de aarde. Opwarming van de aarde zorgt voor smeltende ijskappen. Smeltende ijskappen zorgen voor stijging van de zeespiegel. En stijging van de zeespiegel heeft veel desastreuze gevolgen, voor zowel mens als dier als natuur. Dit is vrij gemakkelijk te begrijpen en willen we allemaal voorkomen. In 2030 moet de CO2-emissie daarom met 40% zijn verminderd. In 2050 mag de aarde niet meer dan 2 graden zijn opgewarmd. Ok, je zou denken dat we daar dan mee aan de slag gaan, toch?

Als inwoner van Rotterdam kan ik me goed vinden in het motto “niet lullen, maar poetsen”. In Den Haag pleiten ze blijkbaar voor “veel lullen, weinig poetsen”. Een paar van de grootste CO2-emissiefactoren zijn koeien, auto’s en vliegtuigen. Dit is algemeen bekend. Ik vraag me af: waarom is de maximumsnelheid verhoogd van 120 naar 130 kilometer per uur? Waarom wordt de bio-industrie jaarlijks nog steeds voorzien van miljarden aan overheidssubsidies? En waarom worden vliegtickets in godsnaam betaalbaarder in plaats van duurder? Hoe kan het dat niet elke partij het klimaat op nummer 1 heeft staan? Laten we even verder kijken dan rechts of links. Als we niet gezamenlijk gaan werken aan verandering, dan:

  • Hoeven we niet meer stil te staan bij het ‘vluchtelingenprobleem’, wij zíjn dan het vluchtelingenprobleem. Nederland wordt oceaan en wij moeten hopen dat ze ons ergens anders met open armen verwelkomen. Waar zou Geert Wilders terecht komen?
  • Kopen we geen comfortabel leven meer met geld. Of je nu pleit voor het betalen van minder inkomstenbelasting óf bang bent dat je uitkering in gevaar komt door bepaalde partijen: die euro’s doen er niet zoveel meer toe als er geen drinkwater uit de kraan komt.
  • Is het concept van een welvarende economie verleden tijd, consumeren kan niet meer. Het ecologisch systeem verandert zodanig dat de boer niets meer kan verbouwen en zijn vee sterft. Daarbij raken fossiele brandstoffen op, dus de industriële productiesector stort in.
  • Doet de discussie over de AOW-leeftijd er niet meer toe. Als we meerdere keren per jaar vrolijk begroet worden door extreme hittegolven, vallen ouderen met bosjes neer. Als ze de hitte overleven dan sterven ze waarschijnlijk als gevolg van een infectieziekte. Henk Krol houdt straks geen stemmers meer over.

En als we het écht verpesten, dan behoren wij ook tot het deel van de diersoorten dat uitsterft. De aarde bestaat in al haar glorie al zo’n 4,6 miljard jaar, het gaat ons niet lukken om haar te verwoesten. Wij zijn een vervelend virus en haar immuunsysteem roeit ons wel uit als ze ons zat is.

Disclaimer: In dit artikel ben ik kritisch naar onze regering en samenleving. Ik maak zelf deel uit van onze samenleving en heb het dus ook tegen mezelf.