Motorneuronen zijn neuronen in het brein die afvuren om fysieke beweging in gang te zetten. Dat beweging wordt aangestuurd door de hersenen behoort -hopelijk- tot de algemene kennis van de gemiddelde Nederlander. Er bestaan naast motorneuronen ook spiegelneuronen. Deze vuren vooral af zodra je waarneemt dat een ander een bepaalde beweging maakt.

Lijkt vreemd, is het niet. Spiegelneuronen zijn nodig om te kunnen imiteren. En imitatie is nodig om te kunnen leren. Zoals je je misschien voor kunt stellen is imitatie een belangrijk onderdeel van het onder de knie krijgen van een bepaalde vaardigheid. Zo geldt dit ook voor emotieherkenning.

Om de emotie van een ander te kunnen herkennen doen we deze (in minimale mate) na. Wanneer je de mimiek van bijvoorbeeld je partner observeert, worden eerst je spiegelneuronen afgevuurd en vervolgens je motorneuronen. Je motorneuronen zorgen er dan voor dat je de gezichtsuitdrukking van de ander imiteert (dit is heel bescheiden of zelfs helemaal niet zichtbaar). Door de beweging in je gezicht wordt je amygdala -het onderdeel van je brein dat onder andere over emotiebegrip gaat- geactiveerd, et voilà: empathy is born, je begrijpt hoe de ander zich voelt.

Wanneer je je rimpels hebt volgespoten met botox worden de spieren in je gezicht (deels) verlamd, waardoor het natuurlijke imitatieproces wordt tegengehouden. Normaliter zou mimiekimitatie dienen als feedback voor je amygdala, maar omdat je je gezicht minder goed kunt bewegen, interpreteer je de gezichtsuitdrukking van degene tegenover je opeens als een stuk meer ambivalent.

Het gebruik van botox wordt steeds meer geaccepteerd. Vooral vrouwen bespreken uitgebreid waar ze de naald in hun gezicht willen laten zetten. Je loopt daarmee niet alleen het risico om er na verloop van tijd uit te gaan zien als Marijke Helwegen, de kans bestaat ook dat je gedistantieerd raakt van je omgeving omdat je onbedoeld opeens een stuk minder empathisch bent. Dat kan best wel eens nadelig uitpakken wat betreft de relatie tussen jou en je partner, jou en je vrienden of zelfs jou en je kind. Misschien zijn rimpels toch niet helemaal het einde van de wereld.