Stel je voor dat je de televisie aanzet en overladen wordt met reclames voor pijnmedicatie op recept, de spotjes worden afgesloten met “vraag er naar bij je huisarts”. Sinds de jaren ’90 is dit wat farmaceutische bedrijven in Amerika doen en als gevolg bevindt het land zich al jaren in een opioïde crisis. Ondanks dat toentertijd werd geclaimd dat het gebruik van deze medicatie compleet veilig was, bleken ze in werkelijkheid verslavend en daarmee levensverwoestend te zijn.

Met de toenemende populariteit van de medicatie schoten er pijnklinieken uit de grond die door de overheid amper gereguleerd werden. De klinieken kregen de bijnaam pill mills. Hier konden dealers en verslaafden zonder moeite hun portie pijnstillers scoren. Nadat de toenemende verslaving buitenproportionele vormen begon aan te nemen is de Amerikaanse overheid de klinieken één voor één gaan sluiten. Dit heeft echter geresulteerd in een enorme toename in de illegale handel van opioïde pijnstillers. Drugsdealers stonden klaar om te kunnen blijven voorzien in de behoefte van gebruikers.

De opioïde pijnstillers worden, net als heroïne, gemaakt van de plant poppy. Opvallend dat de Amerikaanse overheid het oké heeft gevonden dat deze pijnmedicatie legaal op de markt kwam. Van longitudinaal gebruikersonderzoek zal geen of onvoldoende sprake zijn geweest.
De Amerikaanse farmaceutische industrie is een gigantische profitorganisatie waarvan de waarde op dit moment geschat wordt op 446 miljard dollar – dat is 45% van de globale farmaceutische markt. Het is zorgelijk hoeveel vinger de farmaceutische industrie in de pap heeft, wat de industrie veroorzaakt en in stand houdt: op dit moment sterven er in Amerika bijna 100 mensen per dag aan de verslaving aan opioïde pijnstillers. Dat is meer dan de doden als gevolg van heroïne en cocaïne gecombineerd. Het begrip “crisis” is dus wel op zijn plek.

Het is vrij bizar om te bedenken dat president Trump in oktober jongstleden omtrent dit onderwerp sprak van een ‘national emergency‘ maar tegelijkertijd van plan is om Obamacare ongedaan te maken. Terwijl de wet die Obama in 2010 ondertekende juist kan voorzien in betaalbare behandelprogramma’s die gebruikers helpen van hun verslaving af te komen. Nee, Trump gebruikt daarentegen illegale drugshandel als extra argument om de muur tussen Mexico en Amerika daadwerkelijk te bouwen. Als hij het probleem echt op wil lossen kan hij beter een metaforische muur bouwen om de Amerikaanse farmaceutische industrie. Zij zijn verantwoordelijk, niet de Mexicanen.