Het succes van Spotify bestaat niet voor niets. Nog nooit was het zo gemakkelijk om nieuwe muziek te ontdekken en delen. Bovendien is het programma legaal. Ik kan me de ruzies in de tijden van KaZaA en LimeWire nog herinneren, omdat ik de computer onomkeerbaar had besmet met een Trojanvirus.

Virussen zijn verleden tijd. Praise daarom de meesterbreinen achter Spotify. Openbare afspeellijsten, afspeellijsten- en artiestenradio, aanbevolen nummers en Discover Weekly. Ik kan niet meer zonder. Je zou bijna denken dat ik centen betaald krijg voor dit artikel. Maar nee, ik zou mezelf niet zijn als ik niets te zeuren had, ik blijf ten slotte een millennial in de westerse wereld. De applicatie mist naar mijn idee een belangrijke functie, waardoor je enigszins beperkt wordt in je autonomie.

Artiesten die hun muziek via Spotify delen, ontvangen een terechte fee wanneer hun nummers gestreamd worden. Waar ik minder blij mee ben is dat ik soms artiesten financier waarvan ik dat helemaal niet wil. Ik heb wel eens besloten om muziek niet meer te luisteren als gevolg van het gedrag van de muzikant. Ik noem een Chris Brown die het nodig vond zijn vriendin in elkaar te slaan. Heel prettig dat een rechtssysteem bestaat voor het veroordelen en bestraffen van deze misdaad. Een rechter is deskundig en als zij zegt dat Chris heeft gedaan wat hij moest doen dan is de (juridische) zaak daarmee afgedaan.

Dat Chris Brown heeft besloten om zijn muzikantenbestaan weer op te pakken is daarom ook zijn goed recht. Maar persoonlijk wil ik liever geen onderdeel uitmaken van zijn succes en portemonnee. Het blijkt dat Chris populair is binnen het genre waar ik graag naar luister. Als ik een andere playlist dan mijn eigen aan heb staan, komt de stem van de R&B-zanger regelmatig voorbij.

Het is een principekwestie, natuurlijk is het dat. Want hoeveel van mijn maandelijkse € 10,- belandt er nou daadwerkelijk op zijn bankrekening? Een insignificant deel. Toch zou ik Spotify meer waarderen wanneer ze de mogelijkheid bieden om bepaalde artiesten te bannen. Ik zou er voor kiezen om niet meer naar Chris Brown te luisteren, ’cause I don’t do wife beaters, unless they clothes.

bron afbeelding