Ooit moest ik tijdens een sollicitatiegesprek kiezen tussen Stephen Hawking en Doutzen Kroes. Het was voor de invulling van die functie blijkbaar van belang of ik ging voor slim en lelijk of dom en knap. Zo werd de vraag namelijk geherformuleerd toen ik vroeg of ze insinueerden dat Doutzen dom was.

Onlangs zei mijn moeder dat ze het zonde vond dat vrouwen in een voorbeeldfunctie vaak in weinigverhullende outfits op beeld verschijnen. Ze bewonderde Beyoncé maar succes boeken door wulps voor de camera te bewegen maakte geen onderdeel uit van haar bewondering.

We leren onze kinderen om hun best te doen op school. Vooral wanneer je intelligent bent wordt verwacht dat je het VWO- en universitaire studietraject doorloopt, om vervolgens succesvol te worden in een functie met aanzien en bijpassend salaris. Als je die status eenmaal hebt bereikt word je gerespecteerd door velen.

Stephen Hawking en Einstein zijn geboren met bijzonder slimme breinen en hebben daar hun succesvolle carrière aan te danken. Natuurlijk hebben ze er ook voor moeten werken. Voordat Einstein zijn relativiteitstheorie publiceerde heeft hij ongetwijfeld veel studies gelezen, onderzoek gedaan en gespard met collega’s. Hetzelfde geldt voor Stephen Hawkings baanbrekende theorieën omtrent alles waar ik niets van begrijp (iets met de ruimte, tijd en zwarte gaten). Deze mannen* staan op het hoogste voetstuk denkbaar en eigenlijk droomt elke ouder van een kind dat deze status bereikt.

Kim Kardashian heeft genetisch gezien ook geluk gehad. Ze is waarschijnlijk niet geboren met een IQ van 160 maar veel mensen vinden haar bloedmooi. Kim gebruikt niet (alleen) haar brein maar vooral haar uiterlijk voor haar succes. Zo vindt ze het geen probleem om naakte foto’s met haar volgers te delen, er is immers animo voor en haar bankrekening stroomt daarmee vol. Ze maakt gebruik van haar genetische voordelen, net zoals Hawking en Einstein.

Desalniettemin wordt Kim niet zo gerespecteerd als de wetenschappers. Er zijn weinig ouders die dromen van een kind dat succes bereikt op haar manier. Sterker nog, Kim wordt consequent door het slijk gehaald en slet en hoer genoemd. Want geld verdienen met je (naakte) uiterlijk is blijkbaar weinig bewonderenswaardig.

Een beetje krom is dat wel. Beide partijen werken met talenten waarmee ze geboren zijn en dat kan wat mij betreft alleen maar aangemoedigd worden. Iedereen zou zelf moeten mogen bepalen hoe ze succes willen bereiken. Als Kim dat doet door naaktfoto’s te delen of als Beyoncé dat doet door wulps door het scherm te dartelen: prima. Kiezen welk talent je gebruikt in je carrière is wat mij betreft meer geëmancipeerd dan “iedereen moet succesvol worden met kleren aan”.

Hard werken om een doel te behalen is wat respect zou moeten opleveren, of dat nou met je brein, je lichaam of je naakte lichaam is.

* Ik heb hard nagedacht over bekende vrouwelijke wetenschappers en kon er oprecht geen verzinnen. Dus stuur me alsjeblieft een mailtje als je er een aantal kent, ik gebruik namelijk graag voorbeelden van vrouwen in ‘hoge functies’ in mijn artikelen.