Gisteren kwam deel I van de levenslessen van een wijze 27-jarige online. Geschreven door mijzelf, dus hoe chic het is om de auteur wijs te noemen weet ik niet. Vandaag deel II, want ik heb meer ideeën over wat geluk veroorzaakt.

Beweeg en beweeg vooral buiten
We zijn gemaakt om te bewegen en buiten te zijn. Daar doen we niet genoeg aan, met als gevolg dat er te veel mensen zijn met een vetoverschot en vitamine D tekort (en winterdepressies). In Nederland krijgen we aangeleerd dat tijd heel belangrijk is en dat je je tijd zo nuttig mogelijk moet invullen. Iedereen heeft altijd haast en alles moet zo snel en efficiënt mogelijk.

Waar we naar mijn idee de plank misslaan, is hoe we het begrip ‘nuttig’ interpreteren. We vinden het prima om twee uur per dag in de auto te zitten om ons naar en van ons werk te vervoeren. Ook vinden we het de normaalste zaak van de wereld om 40 uur per week voor een scherm in een kantoorruimte te zitten.

Buiten zijn en bewegen zijn invullingen waar we met moeite tijd voor vrij maken, terwijl we dit juist beter kunnen integreren als vanzelfsprekende dagelijkse bezigheden. Ik kan kiezen voor een auto en binnen 15 minuten op mijn werk zijn, of ik fiets 45 minuten en beweeg, voel de zon en inhaleer frisse lucht. Ik kan de tram pakken naar het centrum of ik wandel 20 minuten. Ik kan op de bank hangen en een zak chips open trekken, óf ik kan naar de sportschool gaan om mijn spieren te trainen en daarna pas op de bank hangen en een zak chips open trekken. Ik kan gebruik maken van roltrappen, of ik loop de reguliere trap op aangezien mijn benen het doen.

We verschillen niet zoveel van andere zoogdieren: we hebben zon, frisse lucht en beweging nodig om ons goed en fit te voelen. Die variabelen zijn gelukkig allemaal gratis en heel toegankelijk, waarom zou je ze links laten liggen onder het mom van luiheid?

Authenticiteit > conformeren
Conformeren is gemakkelijk, veilig en je mijdt er veel gedoe mee. “Mensen zijn kuddedieren” is een uitspraak waarvan ik het jammer vind als ‘ie klopt (of ‘ie echt klopt, weet ik niet zo goed). In veel gevallen is het verstandig om te conformeren. Ook al ben ik het kapitalisme bijvoorbeeld liever kwijt dan rijk, kies ik er toch voor om in loondienst te werken en te consumeren. Als ik hierin koppig zou zijn en zou weigeren om aan het huidige systeem deel te nemen, heb ik daar voornamelijk mezelf mee. Ik zou mijn eigen leven aardig vermoeilijken en dat maakt me minder gelukkig. Dus wat dit betreft geloof ik dat conformeren mijn beste optie is. Maar ik heb er over nagedacht.

Dat vind ik belangrijk: kritisch nadenken en altijd vraagtekens zetten bij wat van me verwacht wordt. Komen de verwachtingen uit mijn omgeving overeen met wat ik zelf wil? Dan is conformeren voor mij de beste keuze. In mijn 27 jaar heb ik overigens wel gemerkt dat wanneer ik doe wat van me verwacht word niet in lijn staat met wie ik ben, ik héél ongelukkig en héél veel minder leuk word. Er is maar één persoon waarvan je zeker weet dat je er tot je dood mee moet leven en dat ben je zelf. Met die wetenschap zal ik altijd mijn eigen wil boven de verwachting van anderen verkiezen wanneer ik een belangrijke keuze moet maken.

Gebruik zo nu en dan drugs
Wetenschappelijk gezien verschilt de werking van alcohol niet van andere drugs, ik ben daarom van mening dat je je alleen krachtig tegen deze stelling kunt verzetten als je óók niet drinkt. Het blijft voor veel mensen misschien onbegrijpelijk dat ik drugs benoem als variabele die geluk veroorzaakt. Als ik kijk naar de vragen die ik in deel I van dit artikel stelde: “Van welke activiteiten word je het gelukkigst?” en “Wat ging er gepaard met je favoriete herinneringen?” zijn drugs voor mij een onderdeel van beide antwoorden.

Dat kun je heel sneu vinden. Ik ben zelf overtuigd van de significante positieve bijdrage die drugs kan leveren aan (zelf)inzichten, zelfvertrouwen en de intensiteit van relaties. Sommigen zien het effect van drugs als een bovennatuurlijke spirituele reis en anderen simpelweg als een verstoring van chemische processen in je brein, either way veroorzaken ze een verandering in hoe het bewustzijn en zintuigelijke waarnemingen worden ervaren. Gevoelens die je niet op kunt roepen zonder de hulp van externe stoffen.

Als alle gesprekken en gedachtes die ik onder invloed heb gevoerd en gedacht niet hadden plaatsgevonden, dan vind ik dat ik een veel beperkter mens was geweest. Zowel de positieve als negatieve ervaringen die door drugs ontstonden of werden versterkt hebben me veel gegeven waardoor ik mezelf beter ken en diepgaandere vriendschappen heb. Drugs worden niet voor niets ‘geestverruimende middelen’ genoemd, dat zijn ze naar mijn ervaring ook echt, en ik zou elke volwassene adviseren om er mee te experimenteren.

Natuurlijk moet er rekening gehouden worden met frequentie en dosering. Te veel -van welke drugs dan ook- verandert ons in absolute idioten en dat kunnen we beter mijden (lukt mij overigens ook niet altijd), spijt is een minder leuke emotie. Wel een leerzame, trouwens.

Live and let live
Dit is voor mij en voor heel veel mensen een moeilijke les. Ik heb er nogal een handje van om te denken dat wat voor mij werkt ook voor anderen werkt. Ik moet mezelf er nog regelmatig aan herinneren dat dat niet zo is, en iedereen lekker hun eigen gang laten gaan. Ik wil tenslotte ook dat anderen mijn keuzes accepteren en me niet met scheve ogen aankijken omdat ik dingen niet hetzelfde doe als zij. Belangrijk is vooral dat je goed bent voor je medemens, -dier en plant, en dat je keuzes maakt waardoor je jezelf in de spiegel aan kunt blijven kijken.

Nu kun je terecht reageren met de vraag waarom ik dit artikel dan schrijf. Ik geloof het meest in leren en vooruitgang door middel van communicatie (ookal is communicatie op deze manier redelijk eenzijdig). Dat is onder andere waarom ik met Stay Woke ben begonnen: hier heb je wat informatie, ik heb mijn mening erbij getyft en beslis zelf maar of je er iets mee kunt. Ik denk dat hoe meer meningen en inzichten je leest, hoe beter je kunt bepalen hoe je ergens zelf in staat. Laat me daarom vooral weten wat jouw vereisten voor geluk zijn, ik leer graag van anderen.